Sere – Saga… si atat


Voi incerca sa pastrez in postarea aceasta jurnalul Sere – saga( ma rog, cat permite dimensiunea unei postari). Noile notari vor impinge in jos notarile vechi asa ca la inceputul postarii veti gasi vestile cele mai proaspete.

20.01.2012

ora 15:26

Sera mea minune asteapta s-o ia cineva si s-o aduca acasa. Eu nu pot pentru ca dupa un an de straduinta ( = aproape distrugere proprie fiinta, nu-i bai, cum spune o vorba inteleapta ce nu te-omoara te-nalta c-o treapta) singurul drept pe care l-am obtinut este sa plimb masina prin ograda.

Pana atunci exersez cu solarul improvizat dar dupa ce-am semanat ce mai este de exersat? A, da m-am lamurit, sa supun gatul la lungit ca pana va rasari ceva vine si sera mea singurea, pe jos, fara vreun efort de prisos din partea mea.

Ma uit pe notile mele din primăvara trecută și mi se strange inima la aducerea aminte. Multa bucurie, multa straduinta si multa speranta. Alcatuisem un mic …solar tunel din folie pe arcuri din fier beton subtire si am mutat rasadurile sub el. Se dezvoltau frumos, se adaptau la conditii mai apropiate de cele naturale decat in casa. Au scapat odata gainile (le-a eliberat catelul meu care are gene de vanator si de cioban) iar ele si-au dezlantuit instictele de scurmatoare si devoratoare si-au distrus tot aproape. Si ce n-au reusit prima data au reusit a doua oara.

Am cules documentatii dar n-am apucat sa le citesc.

Privesc pozitiv insa si imi propun sa ma aleg cu ceva invatatura.

Voi raporta ce-am invatat si cum am aplicat.

******************************************

17.01. 2011 9:37

* Din cartea „Cultura protejata a legumelor in sere si solarii” de Valentin Voican si Victor Lacatus un tabel interesant din care putem vedea cum este influentata germinarea de catre factorul temperatura.

* noua forma a solarului meu.

* cand afara erau -5 grade inauntru, cu un pic de aerisire erau -2 grade.

Am lasat mica gura de aerisire peste noapte. Cred ca nu este cazul la temperaturi sub 0 grade.
****************************

16.01. 2012
ora 15.45

Ma lupt cu un inceput de raceala dar tot am iesit un pic afara fiind atat de cald si de frumos.

Se pare ca diferenta de temperatura intre afara si adapost a mai crescut un pic. Cred ca este explicabil. Simpla amplasare a foliei nu a facut sa creasca brusc temperatura solului. Castigul este ca incepe sa piarda un pic mai greu caldura acumulata peste zi si asa in timp poate ca diferenta va ajunge la cele 7-10 grade despre care am citit.

Am instalat un termometru in interiorul solarului care va ramane permanent acolo.

Voi mai plasa acolo niste recipienti cu semanaturi pe care ii voi agata de schelet. Voi vedea cum se comporta semintele in sol si cum in aer.

Am citit astazi despre necesarul de caldura, lumina, umiditate etc necesar pentru germinarea semintelor si modificarea duratei in functie de vitregii. Voi posta aici cateva datre dar am nevoie de camera foto si deocamdata este descarcata.

Am imbunatatit volumul din solar modificandu-i forma. Acum arata ca o casuta cum zice Vasi, dar ma tem ca daca va cadea zapada mai din gros nu va mai aluneca atat de usor cum ar fi facut la forma initiala. De multe ori drumul spre iad e pavat cu intentii bune. Sper sa nu se darame. Ma bazez ca este amplasat langa un gard mare si sper ca zapada va trece peste el.

Am gasit prin garaj, al nostru nu al lui Smiley, si o „gura de aerisire” gata facuta. Am fost tare incantata de idee. Dar poze maine.

************************************************

Dupa ce mi-am consumat sentimentul de jena in legatura cu …corturareala revin cu fruntea sus. Am gasit descris intr-o carte ca mijloc modest dar utilizat de adapostire a plantelor exact ce-am facut eu. Sigur ca semincioarele puse de mine nu vor germina prea curand dar cum am avut un fir de rosie care a crescut dintr-o samanta ratacita exact in buza soclului de ciment de la robinetul din curte zic si eu cand le-o veni bine poate vor incolti. Deocamdata descopar pe rand aspecte de luat in seama si caut solutii.

aspect: diferenta mica de temperatura afara-adapost solutie: mai am folie; sa vedem daca ajunge sa dublez.
aspect: diferenta mare de temperatura zi-noapte; solutie: m-am gandit sa incalzesc un pietroi in soba mare si sa-l pun seara in adapost; revin, poate mai bine niste caramizi samota, sunt mai usor de transportat?!
aspect: condensul de observat ce se-ntampla cu picaturile. Poate ca datorita pantelor abrupte se scurg pe folie pana la baza.
Pana una alta este de cercetat.

am inteles ca exista termometre de minim si maxim

P.S. In aceasta dimineata: -2,5; 5,6

Mat.doc


3 gânduri despre “Sere – Saga… si atat

  1. Asa Ilinca, mai stai si tu cu ochii pe termometre, ca eu m-am saturat in iarna trecuta :)))) Asa curiozitate aveam si eu, de numai cu ochii pe termometru stateam, si dimineata devreme si seara tarziu. Cert este ca semintele de salata puse in ianuarie, le-am acoperit suplimentar cu niste folie pe care am dat-o jos cand plantutele au rasarit. Daca pe 14 ianuarie am pus semintele de salata, pe 9 februarie am inceput sa iasa.Eu am facut o gresala si am lasat zapada pe solar( eu il am stil casuta si cu acoperis de polistiren), fara sa imi dau seama ca nu ajunge soarele sa incalzeasca inauntru. Dar din greseli invatam.
    Tu sa continui cu jurnalul de solar, ca asa mai invatam una de la alta.
    Pup!

    Apreciază

    1. Multumesc de vizita Vasi.

      Cand am citit mesajul tau tocmai ma intorsesem de afara unde ghici? am umblat la forma solarului imbogatind cadrul cu doua laturi care-l transforma in… casuta. Asa si plantutele de pe margine vor avea mai mult loc, chiar daca am pus plate joase, ridichi etc.

      Care era la tine sporul de caldura in solar fata de afara?

      Apreciază

  2. Eu nu eram interesata de diferenta de termperatura, pe mine ma interesa strict cat am in solar. De fapt nici nu am doua termometre. Dar nu-ti face atatea griji ca or sa iasa. Eu am avut salata creata rosie, stii cum….o minunatie (Lolo rosa) si creata verde, superba si frageda, nevoie mare..
    La ridichii iti trebuie apa multa si rarite neaparat, daca nu se lemnifica.
    Mai vorbim.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s