Sâmbătă, 1 Martie 2014 – Clopoțelul


O casă nu este un simplu adăpost. Ea are un suflet, un destin propriu, peste cel al oamenilor. Este mai greu muritoare decât oamenii.

Din când în când ea trebuie supusă unui proces de purificare. Pentru a alunga energiile negative din spațiul lor de refacere oamenii folosesc tot felul de mijloace: ard bețișoare parfumate, tămâie sau smirnă, aduc preot și fac sfeștanie, stropesc cu aghiazmă, pun busuioc la icoane, agață clopoței de vânt și câte și mai câte.

Chiar, și mai câte știți voi?

Cu câtva timp în urmă am citit că la îmbunătățirea energiei unei locuințe poate fi de ajutor și sunetul unui clopoțel. Ba chiar ar trebui să ai doi, unul cu sunetul mai grav și unul cu sunetul mai zglobiu.

Mi s-a părut foarte frumos ca acțiune în sine și-mi intrase în cap să mă fac luntre și punte și să-mi fac și eu rost de unul.
Hei…dar crezi mata că e așa de ușor?

Nu-i și nu-i, nu-i și nu-i. Singurul loc care-mi dădea ceva speranțe și mi se tot băga în ochi pe net (că doar asta-i calea cea mai sigură de a găsi un produs) era un site care vindea… talăngi pentru capre. Mă rog, pentru tot felul de animale.

Mai să zic asta este, tot sunt eu capricorn, o să iau un clopoțel pentru ierbivore de talie mică. Dar cine-ți trimite curierul doar pentru un clopoțel? Și tot întârziam cercetând lista cu produse, să mai adaug ceva în coșul de cumpărături. Nu mă puteam decide între hățuri și hamuri că de-amândouă nu voiam să am în casă și-apoi nu mă-ncadram în buget.

Domnul și stăpânul meu a aflat de ce iarba nu-mi mai place și, tacit conspirator, se-ntoarce din ultima delegație cu luminițe suspecte în ochi.

Deși mama m-a făcut înaltă și natura (sau mai bine zis gura) a adăugat și ceva balast, destul ca să nu mă ia nici un uragan (mai debil așa), m-am simțit deodată mică și blagoslovită și am început să țopăi pe lângă el să văd ce are la spate.

Ei, asta este o ficțiune. Nu, n-am țopăit dar de-abia așteptam să văd ce va dezveli din ghemotoacele de hârtie ce se zăreau într-o cutie.

Și mi s-a arătat. Și l-am auzit. Și mi s-au umezit ochii. Și mi s-au încrețit obrajii de zâmbet. Și a fost să am eu gândul și el să vină cu înfăptuirea. Și ni s-au luminat sufletele amândorura și iată una din puținele ocazii în care suntem total la unison. Este frumos, ne va plăcea, ne spunem amândoi, ca din când în când, sunetul lui deosebit să ajungă prin toate ungherele casei.

Vine de la mare, dintr-un magazin cu nume maritim. Era singura bucată. Este însoțit de un bastonaș mic și gros de lemn cu care este deajuns să-l atingi ușor. Pentru că a fost turnat dintr-un aliaj de bronz și puțin argint, sunetul lui este deosebit de cristalin, de pur. Ține cel puțin 10 secunde. Sunt sigură că un auz mai bun îl recepționează chiar un pic mai mult.

Nu este un clopoțel cu care te-ai juca toată ziua bună ziua.

Mi-a adus aminte cumva de filmul „Andrei Rubliov” al lui Andrei Tarkovski . Un film pe care l-am văzut singură, cu greu până la capăt, în sala mică a Cinematecii, un film care era să-mi provoace daune la inimă prin cât de apăsător, și-ntr-un final înălțător, a fost. Și-acolo era vorba despre un clopot deosebit, dar sigur, la cu totul și cu totul altă dimensiune.

L-am iubit de cum l-am văzut. Cu tot cu mâner este destul de mărișor, cât palma mea. Este decorat din turnare. Poți să-l scuturi de mâner și-atunci o cascadă de sunete puternice se revarsă sau poți să-l atingi doar cu lemnișorul lui și-atunci se comportă cam ca un diapazon.

Bine-ai venit prietene!

P.S. Ieri eram într-un pet-shop. Intru din când în când și-acolo când îmi fac cumpărăturile și vorbesc cu papagalii mari care prin prețurile uriașe devin de-a dreptul locatari ai magazinului. Acum pensionarul este un papagal gri-uni. Îl drăgălesc sau poate mă drăgălesc (nu știu cine se bucură până la urmă mai mult de conversație) spunându-i acolo nici eu nu știu ce.

Cum nu poți să vorbești cu cineva fără să folosești un apelativ l-am numit și eu …COCO. Ei bine, ieri mi-a făcut bucuria să-mi răspundă și să repete și el după mine, clar și răspicat … Coco. Mi-a mai spus și altele dar încă nu sunt bună la limba papagalicească și nu am înțeles.

O duminică plăcută dacă nu pe-afară măcar în casă. La noi vremea se arată rece și urâtă.

L.U. Este o vorbă care spune: Ai reușit? Continuă. Nu ai reușit? Continuă!

A venit primăvara, a venit și concursul Spring SuperBlog 2014. Să vedem ce-o să mai vină din punctul acesta cardinal înspre mine pentru că eu nu m-am lecuit definitiv și …particip și la acesta.

6 gânduri despre “Sâmbătă, 1 Martie 2014 – Clopoțelul

  1. He, he, he! Nu-i așa că sunt simpatică? Așa zice și Coco. .

   Baftă și ție la Superblog, sper că te-ai înscris.
   Prima probă este mirobolantă.
   Am văzut mai exact în ce constă după ce am trimis formularul de înscriere.
   M-au bucurat pupicii tăi și-ți dau și eu unul pe frunte, țoc.

   Apreciază

 1. Mi-ai sadit si mie dorinta de a avea un clopotel 🙂 Dar pana gasesc unul asa frumos ca al tau, o sa ma multumesc cu clopoteii de vant, cum se imbunatateste vremea o sa-i instalez in veranda 🙂

  Apreciază

 2. Vrei clopote?
  Iote aici!
  https://www.google.com/search?hl=ro&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1200&bih=531&q=clopote+hajduszoboszlo&oq=clopote+hajduszoboszlo&gs_l=img.3…1012.7380.0.7914.22.7.0.15.2.0.145.718.5j2.7.0….0…1ac.1.36.img..14.8.641.h6GG7n7OWu8#facrc=_&imgdii=_&imgrc=fRzffvl1zHCWZM%253A%3BWVWhgqye73m6MM%3Bhttp%253A%252F%252Famfostacolo.ro%252FFOTO%252FGENUINE%252F3153%252F1053_9058_9.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Famfostacolo.ro%252Fungaria-pareri%252C9%252Fhajduszoboszlo%252C60%252C462%252Fexcursie-hajduszoboszlo%252C3153%252Fimpresii-sejur-si-fotografii-vacanta__9058.htm%3B1000%3B750
  E doar la un pas, în țara amică și vecină. 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s