Agonie si extaz


Schimbarile climatice fac ca vremea sa fie nebuna. Sub soarele arzator vietatile se descurca dupa cum pot. Omul seamana, planteaza, lupta dar inca nu a inteles ca trebuie sa schimbe strategia, sa arunce un ochi in alte zone ale globului, unde mai de demult e arsita atat de mare si sa imprumute idei mijloace de aparare.
Asa ca trece de la extaz la agonie si priveste sleit de amaraciune cum se parjoleste totul. Dar daca si animalele invata… poate invata si omul. Mai ales ca natura ea insasi iti mai da lectii:
1. Iata un fir de tomata care a rasarit din proprie vointa langa o gura de apa din curtea noastra:


Concluzia pe care o trag: rosiile obtinute direct din seminte sunt mai rezistente si semanarea se poate face din toamna direct la locul final. Sigur, se pun mai multe seminte la cuib si se raresc la momentul potrivit.

2. Extaz: si anul acesta marul al carui soi este denumit „Generos” imi umple sufletul de incantare si uimire. El a infruntat cum a putut vitregiile de anul acesta si si-a grupat rodul prin locurile mai ferite.

Iata cateva date despre acest soi:
GENEROS
Descriere – Soi cu rezistenta foarte buna la boli si daunatori;
Fructe supramijlocii 160-170 grame, de culoare rosu deschis pe fond verde galbui ce se pastreaza pana in lunile decembrie-februarie. Pulpa este de culoare galbena, fina, cu gust placut, putin aromat;
Recoltare – Maturitatea de recoltare – septembrie, se pastreaza pana in luna martie;
Altoire – Recomandat a se altoi pe portaltoiul M9.
Polenizatori – Pionier, Romus 3 si Jonathan;
Origine Obtinut la Statiunea Voinesti, judetul Dambovita, din incrucisarea: (Parmain d’or x M. Kaido) x (Jonathan x H53-39-2) x Frumos de Voinesti; soi omologat in anul 1982

3. Prunul Anna Spath s-a intrecut pe sine si din pacate a rodit mai mult decat poate duce. Trebuie sa-l ajutam cumva.
Despre soi deocamdata atat:
Prun Anna Spath
Este mult cultivat la noi in tara.
Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste in principal pe buchete de mai; este autofertil. Fructele sunt mari sau foarte mari, invers ovoide, asimetrice, turtite la ambele capete. Pielita este groasa, verde-galbuie pe partea umbrita si rosie-vinetie pe cea insorita, cu pruina groasa, albastra si cu puncte de rugina dese.
Pulpa verde-galbuie, carnoasa, potrivit de dulce, slab aromata, neaderenta la sambure, este buna pentru masa si industrializare.
Maturitatea de recoltare: sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie.

4. Cel mai mult ma amuza si induioseaza in curtea noastra care este parte din camp pana la urma, plantele care ne sunt trimise in dar de natura. Nucii de cioara, otetarii, macii…sigur este si reversul monedei…buruienile nenumarate dar prefer sa bag de seama si sa ma bucur cand capat si ceva frumos. Astazi va prezint pe cineva care spune „take me in!”


Un gând despre “Agonie si extaz

Lasă un comentariu