Ardei


Exigenţe ecologice

Ardeiul este o plantă pretenţioasă faţă de factorii de vegetaţie.

http://www.gazetadeagricultura.info/legumicultura/359-Cultura_de_ardei.html

Temperatura minimă de germinare : 14 – 15 0 C (germinarea are loc după 18 – 20 zile)
temperatura optimă: 25 – 28 0 C. (germinarea are loc după 9 – 11 zile).

umiditate necesara de 65% din capacitatea de câmp pentru apă a solului.

Temperatura apei de udare: 25 – 27 0 C.

Asigurarea hranei este importantă. Consumul de substanţe nutritive depinde de natura solului, faza de vegetaţie, soiul cultivat şi sistemul de cultură practicat. Reacţionează foarte bine la fertilizarea cu îngrăşăminte organice, aplicate atât la îngrăşarea de bază, cât şi în cursul perioadei de vegetaţie.
Necesită o bună aprovizionare a solului cu potasiu, deoarece acesta influenţează pozitiv calitatea recoltei. se poate folosi CENUSA

Conţinutul plantelor în azot, fosfor şi potasiu este diferit. Azotul se găseşte cel mai mult în frunze, mai puţin în tulpină.

Solurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai uşoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reacţie neutră sau uşor acidă (pH=6,8).

Aer: are pretentii mari fata de aer;
Este sensibil la curenţii reci.

Tehnologia culturii de ardei in camp
Premergătoare: lucerna, trifoiul, mazăre, fasolea, dar se poate cultiva şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Înaintea ardeiului primăvara, se pot face culturi anticipate de salată, spanac, ridichi de lună, ceapă verde etc.

Ardeiul se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor.
Vârsta răsadurilor este de 60 – 65 zile.
Cu câteva zile înainte de plantare răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului se udă abundent.

Plantarea se începe când în sol se realizează temperaturi de 15 0 C. Data calendaristică se stabileşte în funcţie de condiţiile climatice concrete ale anului respectiv.

scheme de plantare. Pe stratul înălţat se plantează două rânduri la 70 cm. Între plante pe rând distanţele diferă cu varietatea : la ardeiul gras se lasă pe rând 15 – 20 cm, realizând o densitate de 65 – 88.000 pl/ha; la ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20 – 25 cm, densitatea fiind cuprinsă între 54.000 şi 65.000 pl/ha; la ardeiul lung distanţa pe rând este de 15 cm, realizând o densitate de 88.000 pl/ha; la ardeiul iute distanţa pe rând este de 10 cm.

Lucrările de îngrijire urmăresc realizarea unei culturi încheiate şi crearea condiţiilor pentru creşterea viguroasă a plantelor.

La 4 – 5 zile de la plantare se face completarea golurilor, se aplică 3 – 4 praşile mecanice între rânduri şi 2 praşile manuale pe rând. Cu ocazia praşilelor mecanice se poate face şi un uşor muşuroit.

Udarea se face după plantare pentru asigurarea prinderii. După aceea nu se mai udă circa 2 săptămâni pentru a favoriza o înrădăcinare mai profundă. Apoi, până la fructificare se udă la interval de 7 – 10 zile cu norme de 250 – 300 m3/ha. În timpul apariţiei masive a fructelor, când plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apă, udările se fac mai des, la intervale de 5 – 6 zile cu norme de 300 – 350 m3/ha, astfel ca umiditatea în sol să fie în mod constant de 80 – 85% din capacitatea de câmp. Se evită pe cât posibil udarea în timpul înfloririi masive.

Pe suprafeţele mici se poate face copilitul şi cârnirea plantelor, în scopul obţinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui număr mai mare de fructe până la venirea brumelor de toamnă, pe de altă parte.

Recoltarea la ardeiul gras se face la maturitatea tehnică, la ardeiul iute şi lung atât la maturitatea tehnică, cât şi la cea fiziologică, iar la ardeiul gogoşar şi de boia numai la maturitatea fiziologică.

La ardeiul gras recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie şi continuă până în prima decadă a lunii octombrie. La ardeiul lung şi gogoşar recoltarea începe în a doua decadă a lunii august şi se continuă până la căderea brumelor.

Recoltarea se face manual, preferabil prin tăierea pedunculului, se condiţionează, se ambalează şi se transportă cât mai repede la unităţile de desfacere.

Producţiile medii care se obţin sunt de 20 – 60 t/ha la ardeiul gras, gogoşar şi lung şi de 8 – 12 t/ha la ardeiul iute şi ardeiul de boia.

Cultura prin semănat direct prezintă o serie de avantaje : se face economie de forţă de muncă cu producerea răsadului şi plantarea, rădăcinile pătrund mai adânc, plantele folosesc mai bine apa şi elementele nutritive, cheltuielile sunt mai mici, posibilităţile de mecanizare sunt mai mari, densitatea poate fi mult mai mare. Ca dezavantaje, menţionăm obţinerea unor recolte mai târzii şi mai reduse, ca şi limitarea arealului de cultură.

Alegerea hibridului/soiului este esenţială. Se preferă hibrizii timpurii şi cu dezvoltare rapidă, care formează mai multe fructe în acelaşi timp.

Amplasarea culturii se face pe terenuri cu textură nisipo-lutoasă, care să nu formeze crustă. Înainte de semănat este necesară tăvălugirea terenului.

Semănatul se face când în sol temperatura se menţine la 13 – 14 0 C, adică în jurul datei de 10 mai în sudul ţării. Sunt necesare 1,2 – 1,5 kg sămânţă la hectar.

Plantarea răsadurilor se face atunci când temperatura solului se menţine pe adâncimea de 10 cm, la nivelul de 14 – 15 0 C, calendaristic între 1 şi 10 aprilie.

Recoltarea începe în prima decadă a lunii iunie şi se poate prelungi până în prima decadă a lunii octombrie. Se obţin 35-60 t/ha, din care aproximativ jumătate până la 20 iulie, valorificându-se la preţuri ridicate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s