Apfelstrudel, harta metroului din Viena si …muzul


Această prezentare necesită JavaScript.

Cu mult drag mi-aduc aminte de Show-ul Apfelstrudel de la Palatul Schönbrunn din Viena.
Am primit si reteta „originala” (ratacita pe undeva acum), am si facut odata si cu norocul incepatorului a iesit bestial dar a doua oara a iesit mai putin reusit si …am uitat de el. De curand a fost invocata reusita mea de-atunci ca o porovocare si …
iata incercarea.

Curaj mi-a dat „muzul” meu de pe youtube postat in „Culinare”. In orice caz eu nu voi reusi in veci sa respect cu strictete o procedura asa ca, pana la urma am cules cate ceva din tot ce-am vazut pana acum si cred ca voi ajunge sa am un feeling propriu in legatura cu strudelul de mere. In orice caz m-am convins ca nu sunt atat de importante nici miligramele nici gesturile ci STAREA faptuitorului care trebuie sa fie DE GRATIE.

De remarcat este ca din cateva sute de grame de faina, probabil 300-350 a iesit o foaie mare cat masa si prin care se vede pliantul. Nu, nu se poate si citi cum spuneau cei de la Schonbrunn dar… nu s-a rupt si foaia este foarte frageda.

Desi nu v-am lamurit, poate macar v-am starnit si-o sa-mi povestiti si mie cum au decurs lucrurile.

Totusi macar cateva vorbe despre infaptuire:

Vreo 300g de faina, vreun sfert de pachet de unt+ restul pentru uns, un ou, ulei la discretie, un pic de otet, apa calda, sare, zahar, scortisoara, zahar vanilat, mere, pesmet.

* am pus in blender (nu acesta este cel potrivit dar asta am avut) faina, untul si un praf de sare.

am vazut in doua cazuri diferite ca se foloseste lama in formarea aluatului, o gospodina facea amestecul cu un …cutit direct pe planseta, iar „muzul” din filmuletul de pe youtube a folosit blenderul cu ceva referire la gluten.

dupa ce s-a faramitat untul si s-a amestecat cu faina, am turnat cate putin si am mixat un amestec format din ou, otet si apa calda.

inca nu stiu daca nu am stricat blenderul pentru ca a iesit ceva fum dar m-am oprit la timp pentru a nu se amesteca aluatul cu piesele blanderului.

Am continuat desavarsirea aluatului manual prin completarea din mers a celor necesare, adica am mai pus un pic de faina si l-am framantat putin pe planseta. Il rostogoleam pana se forma un carnat mai lungut pe care il impachetam facandu-l ghem si-apoi il alungeam iar prin rostogolire si iar il impachetam. Apoi l-am plesnit de planseta fix de 100 de ori pt. ca asa a facut muzul.

l-am pus intr-o baie completa de ulei (inspirastie Sconbrunn), si l-am acoperit cu o cratita fierbinte pentru vreo 30 min.
L-am scos pe planseta si l-am intins cat s-a putut pufuindu-l cu faina, l-am luat pe sucitor si l-am mutat pe masa acoperita cu o fata de masa pe care am pudrat faina.

* am intins foaia cat am putut de bine si m-am bucurat ca nu s-a rupt pentru ca in filmuletul cu gospodina, la incercarea ei de a-l manevra in aer s-a facut o gaura mare chiar pe mijloc. Daca se intampla nu este nicio nenorocire pentru ca umplutura se poate pune si pe bucati de aluat nu este neaparat sa facem un colos de carnat.

* merele erau din „pomatul” personal pastrate rase la congelator; altfel le-as fi pus cubulete asezate ca un salam gros la capatul foii.

* grandomania strica omenia; trebuia sa pun mai putina umplutura pe fragmente mai mici de foaie, adunata la capatul foii, pe care sa o rulez doar de 2-3 ori. Ramane pe data viitoare.

* am pus cam mult pesmet. Dar…tot …vin apele cand il vezi in fata ochilor, adica Pavlov, adica…paun, adica pene… adica EU…

* Eu sunt cam… Betty Boop prin bucatarie, nu din moft ci din motive absolut obiective asa ca orice ducere la bun sfarsit a unei actiuni culinare capata amploarea de rigoare.

P.S. Oul este de la regina mama.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s