Marți, 17 iunie, 2019 – Doamne, ajută-ne să nu ne pierdem! (De bine.)


Îmi plac foarte tare cărțile și lucrurile vechi. Un anumit fel de lucruri. Cele care probabil mă trimit cu gândul în alte timpuri, mai binefăcătoare.

Mai pe scurt gândurile mele navighează acum în jurul ideii de neam, identitate,  coloană vertebrală,  rădăcini și alte de-astea.

Când eram tănără mi-era jenă că îmi petreceam vacanța „la țară”. Veneam de-acolo cu accent și copiii râdeau de mine iar bunicii nu erau chiar înstăriți.

Ce păcat să fii bogat și să nu știi că ești. Să ai capul pe umeri, mintea pusă pe treabă, cugetul curat și somnul adânc și sănătos.

Să poți urca pe un deal, să stai așezat pe iarba moale și să privești până departe, lunca, lanurile casele, orizontul în timp ce vântul  se joacă încetișor în părul tău iar fâneața îți umfla nările.

Să ai obiceiuri din străbuni și să te ții de ele cu osârdie.

Vine 24 iunie. De când s-a inventat ziua internațională a iei, sărbătorită la această dată, am încercat sporadic să serbez cumva momentul.

Anul acesta voi avea chiar un eveniment în această zi și m-am gândit că aș putea îmbrăca o iei. O aștept să ajungă la mine (e cumpărată de la distanță) dar până atunci am scotocit pe internet și am dat peste o carte despre costumul nostru popular.

Am fost tare tulburată să văd cât de complex și aparte a putut fi lucrat un strai de o mână de român pentru un suflet de român.. Fie el chiar și de zi cu zi. Câți bani dădeau oamenii pe ei în acele timpuri și câți bani dau astăzi când îmbracă gunoaie chinezești sau turcești sau din „Belgia/Germania/Franța etc – marfă nouă”. Sau cârpe fără formă dar cu pretenții și prețuri de ți se sterpezesc dinții.

De drag am printat cartea, am legat-o cum am putut și când mă odihnesc o mai răsfoiesc, aproape neatentă la conținut dar scufundată adânc în mine și în neguri și las să mă cuprindă convingerea că nu ne vom pierde esența de oameni buni, așezați, sănătoși care știu bine cine și ce sunt.

Toate bune și vă mulțumesc tuturor celor care treceți pe-aici.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s