Duminică, 8 octombrie, 2017 – Bulboane cu bulbuci.


Bună dimineaţa şi sper că v-am găsit bine.

N-o să fac prea mulţi bulbuci şi nici n-o să mă duc în bulboană. Asta înseamnă că n-o să-mi pierd timpul şi energia să comentez ultimile spuse ale vreunui GUGUŢĂ dar nici n-o să încetez să încerc să-mi salvez rădăcinile dar ştiţi de ce? Pentru că pe mine mă trag rădăcinile de mânecă. Cum vine asta?

Bunica mea, mama mea, mătuşile mele…megieşele lor făceau săpun de casă. Il fierbeau pe foc afară în ogradă. Acum o vreme am afat că se poate face săpun în casă, şi încă unul fin, la rece. M-am entuziasmat, m-am documentat, am încercat de 3-4 ori şi m-am lăsat, luată cu altele.

Mai zilele trecute am dat peste câteva bucăţele din săpunul făcut de mine CÂND? În 11 iunie 2011 mai multe despre experienţă aici M-am spălat pe mâini, cu o bucată din cel maro închis, odată doar, nu a fost nici de bine nemaipomenit nici de rău şi pe urmă am uitat iar de el.

Lucrez în continuare în tempera cu icoanele mele şi am o mare pacoste pe cap când trebuie să spăl paletele. Azi dimineaţă săpunul meu „Nocciole odore” a făcut minuni, pe cât este el de negru pe atât de albe mi-a făcut paletele.

Morala: Voi face din nou săpun în casă pentru că pe net există foarte multă documentaţie şi poţi folosi formule diferite pentru scopuri diferite şi ai siguranţa că ştii ce ai pus în el. Ca piesă mai importantă nu-ţi trebuie decât un mixer vertical.

Am spus icoane. Hm! Popa Tucă, preotul de la mamuca din sat, m-a îndepărtat de biserică pe mine copil fiind, prin imaginea lui şi modul de a se purta faţă de oameni şi mari şi mici şi tineri şi bătrâni, până hăt încoace pe calea vieţii dar din adâncul minţii nu mi-a dispărut faptul că „ai mei de-atunci” aveau măcar o icoană în casă şi căutau să se reculeagă în faţa ei cât şi cum puteau şi astfe ieşeau mai uşor dintr-o cumpănă sau porneau mai curajoşi la o înfăptuire.

Sigur, acum se practică tot felul de tehnici asiatice pentru a te motiva şi fortifica spiritual şi fizic. Sunt bune şi ele dar sunt altceva, nu aduc cu un simplu gest forţa de-colo din adâncul care m-a născut pe mine.

Între timp am întâlnit preoţi deosebiţi, am aflat că duhovnicul ţi-l poţi alege şi am constatat că este binevenită orice formă prin care îţi poţi curăţa propriul templu, alcătuit din trup şi suflet. Îmi revine în minte curăţenia de-atunci a zilei de duminică, pacea ei şi frumosul dintre oameni. Se îmbrăcau frumos şi se îndreptau spre biserică sau se întorceau în pâlcuri-pâlcuri împărtăşindu-şi una alta.

Îmi voi face şi haine cu mâna mea pentru că…nu ştiu prea bine să le fac dar încă mă duce capul să învăţ deci pot, voi face pâine de casă mai des pentru că e mai bună şi în parte ştiu ce pun în ea etc.

Am vrut să renunţ la găini dar deja mă gândesc să pun iar în primăvară incubatorul.

Cum spuneam, nu vreau să fac bulbuci. Vă las acum şi mă duc să văd ce se mai poate face. Am nişte gutui căzute şi nişte prune culese, din producţie proprie, trebuie să le mermelesc. Doamne-ajută! Vă fie bine.

3 gânduri despre “Duminică, 8 octombrie, 2017 – Bulboane cu bulbuci.

 1. Buna si binecuvantata dimineata sa aveti. Toate bune si frumoase pana la gasini . Daca va afla vosganienii ca pagubiti P.I.B.-ul s-ar putea sa se lase cu scantei asa ca, mai bine stati si leneviti, daca se poate pe „Coastele de Azur cu videnii si bordurile lor sau mergeti la un pescuit artistic la Belina cu Teldragniotii. Un weekend minunat va doresc.

  Apreciază

 2. Un salut cordial Vasile

  Daaaa, asta era trimiterea mea, mai voalată/mai ocolită dar mă opresc aici că iar fac bulbuci sau mă rog clăbuci dacă mă pornesc să comentez şi-apoi nu vreau să mă autoarestez (adică să rămân închisă în temă) că viaţa e scurtă.

  Dacă analizezi…căpiezi.

  Mulţumesc pentru vizită şi comentariu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s