Duminică, 16 noiembrie, 2014 – O muscă pe perete


Așa pot fi considerată la o judecată de suprafață în încercarea mea de a „scrie” icoane.

Nici nu aș putea riposta prea tare deoarece eu însămi nu prea știu, până la această clipă, ce caut, ce vreau, ce pot în legătură cu icoanele.

Ce știu este că de când am pornit pe-acest drum am întâlnit oameni minunați care mi-au făcut inima să zvâcnească și ochii să se înroureze prin câte-o vorbă frumoasă sau câte-un gest ajutător atât de firesc și generos izvorâte cum nu credeam că se mai poate.

Caut, scotocesc, mă frământ, încerc să nu mă supăr, să nu râd, să nu bombăn. Informația iese tare greu la iveală. Și totuși din când în când, așa ca azi dimineață, se-ntâmplă câte-o dezvăluire, se mai ridică un colț de draperie și mai pătrunde câte-o rază de lumină și în același timp ochii se înrourează și sufletul se încălzește:

La prière en couleurs.

De vieux documents disparaissent, sont oubliés et pourtant ils peuvent être précieux. Je vais essayer d’en rapporter ici quelques pages, quelques extraits, les sauver de l’oubli.

Praxitèle Zographos est l’auteur des extraits que tu peux lire ici. C’est une initiation à la peinture chrétienne écrite au cours du début du XXè siècle. Je me sens parfaitement à l’aise pour reproduire ces lignes, l’auteur lui-même a écrit :

Peintre, notre frère, ce livre écrit par amour pour toi t’est offert pour la gloire de Dieu. Mais si tu désires t’acquitter envers l’auteur, tu peux offrir à un pauvre la somme de dix francs, prix de revient de ce livre.

Offre donc, en sa mémoire, de temps à autre, une Icône que tu auras écrite.

Și urmează o puzderie de cunoștințe folositoare.

Ce să facă ochii mei întâlnind așa ofertă?

Conducătoarea cursului pe care-l urmez, drăguță altfel dar suferind de păcatul capital al tinereții, mi-a răspuns la întrebarea ce material să consult ca să-mi îmbunătățesc utilizarea pensulei că n-am ce să consult, meseria se fură și n-am decât s-o urmăresc pe ea cum mânuiește pensula. A uitat desigur că eu nu trebuie să „fur” nimic pentru că am plătit o sumă consistentă ca să fiu învățată meserie.

Treacă! Nu-i de-ajuns ca trecând prin școli să învățăm cuvinte, mai trebuie să și știm ce să facem cu ele.

Vă las cu bine. Doamne ajută!

4 gânduri despre “Duminică, 16 noiembrie, 2014 – O muscă pe perete

 1. Of. N-ai idee cat ma doare. Priveste oamenii cu drag, fiecare e al Domnului nu al tau, e trimis de El in calea ta, iar tu ai de criticat lucrul Domnului… Incearca si ia de te straduieste ca sa iasa icoanele din sufletul tau. Acolo sunt si de-acolo ai a le scoate.

  Apreciază

 2. Imi pre rău Maria dar pot mai mult decât sugerezi tu.

  Și despre ce trimis al Domnului vorbești mata?

  Eu voream despre o tânără care nu știe că atunci când ești plătit să explici trebuie să explici și mai ales să faci în așa fel încât toți cei care te-au plătit să primească același volum de cunoștințe.

  Am fost și profesor la viața mea. Un profesor are obligatia sa-și pregătească fiecare lectie pentru fiecare clasă în parte. Nu ajunge că a absolvit cândva o facultate. Are planificare, materiale didactice, exerciții prerezolvate etc, etc.

  Poate nu știi că iconografia cere cultură, respectarea unor reguli foarte exacte, a unor canoane, a unor standarde, o anumită atitudine, o spiritualitate pe care se poate să nu o ai când pornești la drum dar pe care este necesar să ți-o dezvolți, așa ca să nu rămâi o …muscă pe perete.

  Acestea trebuie să le cunoști și să le urmezi. Pentru a le afla și pentru a te deprinde cu ele urmezi cursurile unei școli sau faci ucenicie pe langa un meșter consacrat.

  Sigur nu înțelegi despre ce era vorba in propozitie.La cursul pe care il urmez suntem o grupă de 16 oameni care am plătit fiecare o sumă mare de bani, dacă vrei să știi cât anume consulți site-ul scolii pentru a afla. Dacă le spui acestor oameni că meseria se fură nu se explică și dacă te plângi că nu poți să te ocupi de fiecare dai dovadă de lipsă de profesionalism și-nseamnă că oamenii respectivi au dat banii degeaba și tu ocupi locul din fața lor în mod nemeritat.

  Caută în „Erminia” lui Dionisie din Furna, biblia iconografiei bizantine și vezi ce apasă pe capul celui care lucrează după capul lui, fără învățătură, fără noimă și fără sfat. Nu merge doar cu simțirea stimată doamnă, mai trebuie și cunoaștere. Este o obligație.

  Dar nu acesta era scopul postării mele, acela de a critica ci de a arăta cum merg lucrurile din partea celor cu adevărat chemați să se ocupe de icoane și iconografie. Dau cu generozitate mai departe cunoștințele pe care le-au acumulat îndemnându-te ca dacă ai folosit ceva de pe urma lor atunci să faci o pomană cu un sărman și să dăruiești din când în când din icoanele pe care reușești să le făurești.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s