Vino, vezi…și-ntoarce-te! Viena.


Cu adâncă și așezată bucurie mă gândesc la Viena.

Viena…

Acest cuvânt se poate rosti pe foarte multe tonuri. Pana la urma Viena este un …oraș. Are și frumos și urat, și bogat și sărac, și strălucitor și obscur, și vechi și nou. Nu ți se descoperă instant și necondiționat. Trebuie sa ai lecțiile bine făcute și sa fii cuminte pentru a te bucura adânc dar profund. Altfel poți foarte bine rătăci și cheltui fără a afla ce este Viena în esența ei.

Una peste alta Viena te atrage, te educa, te minunează, te îmbogățește deși-ți golește buzunarele.

Acum bucuria este ea așezată dar atunci când mă pregăteam pentru această destinație mintea mea era ca o fofează cu sfârlează. Emoții peste emoții, întrebări peste întrebări, selecții peste selecții, variante peste variante. Aveam să petrec o vacanță de vis.

Acum că s-a comis, un lucru este clar, confirmat și-n alte ocazii: este necesară o revenire. Apropos, dacă ați fost și-ați vrea să-mi spuneți ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut în mod special la Viena mi-ar prinde bine când voi reveni.

Este drept că nu am ratat: o felie din Sacher tort, un concert la operă, o vizită La Schonbrunn, Casa Fluturilor. Este drept că am vizitat Belvedere Superior, Belvedere Inferior dar tot drept este că nu ți-ar fi de-ajuns un an să cuprinzi atâta istorie, arhitectură, artă și …bere câtă cuprinde Viena.

Câteva exemple:

STEPHAN’S CHURCH – neagră și înghesuită în peisaj precum Biserica Neagră, mare cum i se cuvine unei construcții din Austria față de una din Brașov, lăcaș de cult în funcțiune care trebuie sa se descurce și cu sufletele pe care le păstorește în mod curent și cu migratorii care-i calcă pragul, impresionează, tulbură, stârnește, îmbie. Prezenta unui cor de voci feminine (de origine asiatica) ne-a arătat ce acustică are aceasta incintă. Concertul era pe sfârșite și totuși a avut efectul unei băi de purificare. Fiecare perișor a stat drepți și a vibrat contribuind la crearea unei stări de înfiorare binefăcătoare.

Complexul Hofburg

Vizitai Casa fluturilor. Un colisor luxuriant pentru adulii copii. Lăsați deoparte vanitatea de a poza fluturii. Puneți deoparte câțiva bănuți și cumpărați una din cărțile oferite. Fotografiile sunt foarte bine făcute și documentate. Veți fi muuult mai câștigați.

Țn schimb, asșzați-vă pe una dintre băncuțele puse la dispoziție și bucurați-vă de surprizele pe care vi le vor face fluturii și de farmecul locului.

Când va veți aștepta mai puțin ei vă vor oferi un spectacol de balet aerian, dansând în grup pe deasupra nasului, în jurul obrazului sau vor trece zglobii, în coloana frântă de zigzag-ul zborului, prin fata voastră.

Sau măcar împărțiți timpul de vizitare în două: jumătate alergați după năluciși jumătate bucurați-vă cum am spus. Din păcate nu sunt atâția cât te-ai aștepta să fie și nici atât de variați în schimb transpirația va fi extrem de abundentă astfel încât la ieșire veți fi uzi leoarcă. Vă prinde foarte bine un prosopel cu care sa va zvântați un pic și un șăluț din bumbăcuț cu care să vă acoperiți o vreme spatele jilav. Cafeneaua din apropiere este un loc unde merită să te oprești iar parcul din incinta complexului Hofburg te încântă negreșit.

Țin foarte mult să spun că La Viena ni s-a întâmplat să ne bucurăm că întâlnim români. Am stat la hotelul Altwienerhof, Herklotzgasse 6. Dacă veți da căutare pe net veți găsi la review-uri cel mai des mentionată amabilitatea personalului. Vă asigur că este primordială atunci când ești obosit și stânjenit de necunoscut.

Hotelul este pe dinafară un bloc vechi din districtul 6, cu o fațada ponosită dar în care este decupată vizual partea de intrare în hotel frumos renovată, cu o ușă din sticlă și fier forjat care face mici promisiuni.

Recepția este drăguță, cu o oglindă de efect și surpriza cea mai frumoasă, hotelul are o curte interioară delicioasă, cu scaune de gradină din fier forjat vopsit în alb, cu un mesteacăn delicat și prietenos, cu un mic havuz și ceva arbuști decorativi plasați așa ca să ofere un pic de intimitate celor de la mese.

Există printre membrii personalului vorbitori de limba română, lucru ajutător mai ales când te-ntorci obosit din peregrinări.

Las fotografiile să ofere o firavă imagine despre ce-am văzut și să deschidă poarta imaginației pentru a ne face o idee despre ce s-ar mai putea vedea.

Această prezentare necesită JavaScript.

După părerea mea abia după 2-3 vizite la Viena, aici, aproape, ne putem gândi și la alte destinații turistice. Oferte sunt cu nemiluita, pentru destinații externe.

Articol scris pentru Spring Superblog 2014

Un gând despre “Vino, vezi…și-ntoarce-te! Viena.

  1. Eu am fost doar o data. N-am ajuns sa vad nici eu prea multe, dar cateve din obiectivele noastre s-au suprapus 🙂 Recomand Albertina, mi-a placut mult. Plus Muzeul Stiintelor Naturale, pe care l-am parcurs mai repede decat mi-as fi dorit … Iar daca sunteti cu masina, treceti sa vedeti gradinile de la Tulln, un picnic acolo e perfect 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s