Marți, 16 iulie, 2013 – Boțul de aur


Cum v-am mai spus, am fost în țară.
Eu, care aproape că stau pe malul Dunării, pot spune așa când înaintez mai spre centrul țării. Am avut norocul să ajung într-un loc care părea blagoslovit și am cunoscut doi oameni vechi de toate paralele.

Ea are 66 de ani, el are 75. El este mai prăpădit de trecerea timpului decât ea. Subțirel, cu ochelari cu dioptrii mari el, amândoi mai reduși în statură de vârstă și de muncă decât erau în tinerețe, cu vorbă molcomă și cu cinstire (poate nu atât că meriți tu ci pentru că așa sunt ei, cuviincioși) vorbesc amândoi fără să se încurce unul pe-altul. Te-mbie, îți explică, te poftesc, îți arată.

Ți se pare c-ai putea intra în ce odaie a casei vrei, te-ai putea întinde pe pat și te-ai putea alina și vindeca printr-un somn bun de toate cele și… de toți.

Și-au întemeiat gospodăria la margine de sat dar sunt pe drumul principal care duce spre Târgul Neamț. Pământul lor este adunat tot acolo, într-un lot mare, generos. Locul casei l-au hotărât mult retras de la drum pentru că în apropiere trece un pârâu și-au vrut să beneficieze de el. Se umflă pârâul câteodată dar ce lege a naturii, ce hotărâre a cerului a făcut ca pe ei să nu-i supere absolut niciodată, de-o viață, de când stau pe-aici. În amonte, în aval, prin unele locuri apa a ajuns până la șosea dar la ei…nu.

În două curți, lipite, care cuprind trei gospodarii, stau bătrânii și cei doi fii, fiecare cu adminstrația lui. Casele sunt extrem de cuviinciose, calde și luminoase atât prin materialele folosite cât și prin culoare.

De la șosea mergi până la casă pe un drumeag luminos, drept, care taie în două un lan de porumb înalt, cu frunze de un verde închis și lucitor. Fasolea cățărătoare, cu flori de un portocaliu aprins, înveselește lanul. Întâi ajungi la o împrejmuire ușoară, cu o poartă largă, dată oricum în lături. În stânga și în dreapta stau aliniați discret în ierburi câțiva stupi de albine. Treci pe sub coroana cuprinzătoare a unui măr de vară cu fructe de un verde-lăptiu, punctate pe ici pe colo cu semne închise la culoare, atât cât să-ți arate că sunt absolut bio.

Apoi intri în ograda propriu zisă. Un cățel mititel, de casă, se rățoiește din priponul lui la noi avertizându-ne că „ne sparge” dacă-i supărăm stăpânii.

Am venit să luăm lapte dar văzându-i i-aș cumpăra cu totul, m-aș da spre înfiere, i-aș băga în sân… nu știu ce-aș mai face.

Mai mult voi povesti poate altădată.

Am luat 10 l de lapte. Puteam să iau 20 pentru că văcuța lor este bună și dă 10 l la un muls.

L-am pus la prins și am făcut brânză dulce și unt.


Pentru a alege untul este suficient să pui mixerul în smântână și să o bați (sau cu telul). Dar de data aceasta smântâna nu a vrut așa. Mi-am spus că laptele are amintirile lui și-atunci am pus smântâna bine umflată de mixer într-un vas de lut smălțuit și-am luat-o la mângâiat cu o lopățică de lemn. După ce i-am șoptit vorbe dulci și am descântat-o nițel, apele s-au ales și încet-încet bobițele de unt s-au desprins din zer. Mi-a ieșit un boț auriu din care, cu sfințenie voi pune mai întâi o firmitură pe-o felie de pâine. Deasupra voi întinde niște miere „din toate florile” luată tot de la ei.

Am speranțe. Cândva, țara noastră va-nflori din nou. Sunt cotloane unde stau bine adăpostite semincioare sănătoase. Până atunci vă propun să-i ajutăm să păzească semincioarele. Hai să-i căutăm și să le cumpărăm produsele. Să-i căutăm pe cei cu adevărat oameni vechi, cuviincioși, cinstiți și truditori.

5 gânduri despre “Marți, 16 iulie, 2013 – Boțul de aur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s