joi, 18 aprilie 2013 – Caleidoscop


motanulIstoria se repetă

Pentru cine nu are răbdare și îngăduință voi spune pe scurt că azi dimineață am salvat un mârtan din cireșul nostru. Pentru ceilalți… iată „Odiseea lui Odiseu”, în stilul meu, la sfârșitul postării.

Grădina merge greu. Diferența mare de temperatură între zi și noapte, vântul care usucă, pământul bolovănos și care se face menghine când este uscat, apa calcaroasă sunt factori care dăunează mult. Se fac pași mici întru ajutorare. Avem un rezervor mare în care strângem apă de ploaie. Apa se menține curată multă vreme pentru că se colectează de pe un acoperiș de tablă zincată. Nu face alge, nu se modifică, rămâne limpede. Din păcate încă nu are un postament înălțat și valorificarea apei este cu pierderi și anevoioasă dar se va rezolva.

Aplic mulcirea dar pe suprafețe mici deoarece nu prea am materialul necesar. Oricum mulcirea nu ferește de răceala pronunțată a nopții. Am început să extind utilizarea tunelurilor care sunt foarte usor de ridicat. Țeava de plastic de 2 m și folie simplă de 2 m. Arcurile se formează instantaneu prin înfingerea capetelor la marginea stratului. Nu rămâne decât să măsor lungimea necesară, să desfac cu foarfeca folia pe lungime, strâng și răsucesc capetele și le pun sub câte-o greutate. Evoluția plantelor este mai bună decât a celor expuse.tunelul


Afânătorul

iată o unealtă de care nu știam și care este bestială. O furcă pătrată cu ghidon și care are cinci dinți 4 în 4 colțuri și unul la mijloc. Se înfinge, se răsucește cât și cum e cazul și se ridică. pămîntul căzând în mod normal înapoi la locul lui doar că sfărâmat, afânat.afânător

Am făcut între timp un nou săpun de casă. Hotărâsem că îl va chema Connie. Nici nu știți cât de fain este să mermelești substanțe pentru tine, mă simt așa un fel de baba Safta mirosind a busuioc care pornește un descântec cu capetele basmalei legate în creștetul capului, cu vorba blândă și șoptită, cu fața senină, care te mângîie pe frunte și evocă duhurile bune să-ți ia răul cu mâna și să-ți aducă lumina. Fac rar și doar când am convingere și stare.

Este foarte simplu de făcut dacă te ajuți de SOAPCALC, un instrument de lucru cu care poți să stabilești proporțiile necesare de uleiuri, sodă caustică și apă și calitățile pe care le va avea săpunul tău.

Îmi plac foarte mult coniferele și am în curte brazi, ienupăr. Am și thuia, am levănțică. Am strâns câte un pic din fiecare și am făcut o fiertură. Nu-mi plac vegetalele înglobate în săpunuri nici ca decor nici în compoziție.

Știam eu că se vor pierde și mirosul și culoarea dar amintirea clipelor când m-am plimbat în tihnă prin ogradă de la o plantă la alta, le-am mirosit, le-am cuprins cu privirea, am oftat știam că nu se vor pierde.

Am citit că săpunul cu lapte este mult mai blând decât celelalte. Aveam de la Andrei resturi de lapte praf neexpirat dar pe care nu-l mai foloseam pentru el din motiv de cutie deschisă de prea mult timp. Nu am avut răbdare să văd și cum se recomandă utilizarea lui și l-am adăugat pe tot,la plesneală, la trace , adică atunci când mixerul lasă urme în pasta deja îngroșată un pic.

Am un mixer cu suport astfel că nu trebuie să stau aplecată asupra vasului și să ma expun vaporilor de sodă. Specialiștii spun că este necesar un blender. Vax. De data asta am folosit unul și lucrurile nu s-au petrecut altfel, doar că eu m-am resimțit un pic mai mult.

Săpunul Connie a ieșit adică nu am stricat degeaba materia primă, cu toată aproximarea întru inspirație cu care am procedat. Are marele merit că nu miroase absolut a nimic. Ținând cont că am pornit de la brad, ienupăr și levănțică ar putea fi o dezamăgire dar de fapt este pentru unii o calitate. Este urât ca o arăpoică din aceea cu gură mare și buze întoarse pe dos și cu ochii dați peste (poate exagerez un pic) dar spală și emoliază dumnezeiește așa că renunț să-i spun jupâneasa Ugly, rămâne duducuța Connie.

Altfel…răsadurile de dovlecei sunt încurajatoare și o duc bine în păhărelele lor afară în adăpost.

dovlecei

Nu pot să nu observ că graurii sunt totuși păsări frumoase și au cântece variate și unele chiar plăcute mult auzului dar când îi văd ciugulind florile de liliac și horobocăind deja prin cireș țes planuri criminale nelămurite încă.

GRAUR

Nu mai scot lalele în viața mea decât ca sa le mai răresc când s-or înmulți prea mult și le mulțumesc bulbililor rămași ascunși care s-au zbătut și acum îmi redau frumoaselele lalele pe care le pierdusem din motive de bulbi scoși și uitați nereplantați.

promisiuni

Să faci răsad de praz și de țelină este o provocare. Prazul meu o duce bine deși încă nu și-a dat căița jos adică nu a renunțat la semincioara din care a ieșit și o poartă mândru în varf de băț precum solul năframa.

praz

Deocamdată atât. S-auzim de bine.

Odiseea lui Odiseu

Deprinderea matinală
m-a scos azi la patrulare
prin ograda personală.

Uite ici un bob de rouă,
mai privesc puțin la cer,
uite și o floare nouă…

În ciresul cel frumos
(tare s-a-nfrumusețat
de când l-am amenințat
c-o să iau barda din cui
dacă nu se hotărăște și rodește)
văd ceva voluminos
și simt un pic pe spinare
părul cum se răscolește
Bre, cireșul …mă privește!

Repede alung fiorul,
(nu-s de fire babă slabă)
și îndrept încet vizorul
camerei de nelipsit
spre frunzișul ce-a clipit.
El mai bine o să “vadă”
ce-n cireș s-a pripășit.

Aaaa! Râd de se cutremur plopii
din grădina-nvecinată.
(Rimă falsă fiindcă plopii
ajutați de cei bronzați
sunt acuma sucombați).

Doar o mâță atârnată
mă sorbea cătându-mi ochii.
O privesc și eu sleit
(noi nicicând nu ne-am iubit,
eu și tagma pisicească).

Iară frate!
Parcă mai acum un an
Câinii zgrepțăneau în van
Făcându-mi praf un cireș
Vrând să facă-o mâță preș.

Istorii la repetir.
Mă gândesc să concentrez:
O clipă am zis că a murit
(fiindcă mâța n-a clipit
până când n-am înghiontit-o
insistent c-o jordie)
și-mi spuneam: ce șotie,
cum dau jos o mortăciune
printre crengi împleticită?!

Am pus scara, nu-i de-ajuns!
Jordia…neîmbietoare!
Am luat frate mătura,
o idee salvatoare,
și-am împins la mâța-n sus
până s-a despleticit
și deodată a sărit
sau mă rog cum vreți a-i spune
voi acestei fapte bune
(aș zice s-a prăbușit.)
Cert că mâța îmbrâncită,
drăgăstos și insistent,
s-a salvat chiar la moment
fiindcă fiara sechestrată
de mine în magazie
(câinele ogrăzii-n speță)
se zbătea din greu să iasă
din mâță să facă-o mie.

4 gânduri despre “joi, 18 aprilie 2013 – Caleidoscop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s