Astă noapte …


decembrie 10a nins prima oară la mine în cotlon. A nins liniștit, nepăsător, cernut, cumpătat și-acum totul este luminos, imaculat. A nins întru bucurarea sufletului.

Dimineața însă a fost zbuciumată rău. A plouat penetrant, cu vânt răutăcios înaripat, de parcă ploaia întârziată își revendica dreptul de-a zăbovi mai mult pe-acest meleag. În gând i-am pus piciorul în prag. Păi unde-ai fost fată astă-vară? Ai încurcat borcanele iară?! Acum, să te duci unde-oi ști! Să vină zăpada pentru copii și să facă bine să nu pice cu duiumul, să nu astupe iară drumul că mult rău ar face! Peste grâu să pună plapumă groasă, să nu fie prea geroasă. Cam atât am vrea dacă s-ar putea.

În rest, casa răsună de cântece de iarnă (ajută la dereticat) și din când în când câte-o colindă. Lemnele stau bine mulțam în tindă în cele două lăzi arătoase de grădină de la Obi (din plastic, n-am zis; merge din când în când și câte-un compromis, le-ncarc odată pe săptămână și nu mai trebuie să circul pe-afară cu lemnele-n mână) iar burtă verde domnește peste odaia cea mare și dă o căldură mângâietoare dar puțin piperată (deschiderea hornului a fost greșit calculată. Eroare de neraparat, deocamdată. Contracarez c-o inovație – mai multă ventilație) Mai întreb odată: cine are sobe cu închizătoare, șuber vreau să zic, să-mi povestească și mie un pic ce și cum. Centrala ajută și ea pe la ocazii sau în zi de sărbătoare când trăim pe picior mare. Avem un sistem de încălzire iubibil, cu două feluri de comnustibil așa că în cîteva zile din an ne încălzim cu butan.

Ei, la treabă că vine Crăciunul și bietul Moș, bunul, când o coborî pe coș, de-o vedea treaba neterminată o va lua la goană-ndată.

Dacă vi se pare că aiurez este permis. Mie mi se pare acum că trăiesc un vis.

lada

8 gânduri despre “Astă noapte …

   1. O, e foarte mișto: încăpătoare și arată bine.
    Și cum pare solidă și garantată pe viață, prețul se amortizează în timp. (Ai dreptate, prețul… depinde cum o iei: nu e o avere, dar cum într-o gospodărie îți trebuie atâtea și-atâtea… nici nu știi ce să iei mai întâi și cum să drămuiești mai bine cheltuielile.)
    Oricum, îmi place ideea.
    Mulțumesc.

    Apreciază

 1. Deci la prima ora, cu somnu’-n freza,am vazut o lada plina cu slanini puse la sare….Abia apoi am citit…si …
  In tubu’ ala de ceramica, sau din ce e, se face o sectiune cu un disc de diamant, pana treci de jumatatea tubului,si acolo se introduce un disc de tabla[subar],taiat cu dichis[adica intr-o parte se lasa o forma de maner de care sa poti manevra]Totodata trebuie confectionat si un inel tot de tabla pe care-l tragi peste taietura cand merge focu'[si-i scos subarul].La imbinare ,inelul are sau un surub sau un fluture pe care tre’ sa-l slabesti putin la manevrare.Poti sa-i pui si un lantug de care sa legi suberu” ca sa nu-l tot cauti…Suberu’ nu tre; sa obtureze tot orificiu’ hornului pentru ca ramane jar care inca mai scoate fum si alte cele si tre’ sa se evacueze pe undeva, Tabla suberului tre sa fie putinel mai groasa ca sa nu se deformeze de la caldura,ca manevrarea va fi dificila.Poti in partea de jos a suberului sa-i faci niste orificii mici[..?!?!dar la ce mai e subar?!?!]Trebuie avuta mare grija cu acest instrument ,inchis -deschis..Tatal meu si-a montat o scula de-asta la soba de teracota,si ultima data cand a uitat sa-l scoata,i-a fost fatal[bine soba era pe gaze,dar …]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s