Ornicul, pătlăgica și fericirea (despre gospodărirea timpului)


Voi începe ca la păcătoșii anonimi:

Bună dimineața, mă cheamă Ilinca, împlinesc în curând 60 de ani și nu mă port prea bine cu timpul meu. Păcătuiesc prin risipire și asta-mi face tare rău.

De-aseară, de când am citit despre tehnica Pomodorro însă mi-am găsit într-un mod uluitor de simplu liniștea din acest punct de vedere. Această tehnică este extrem de eficientă. Materiale, cum altfel, se găsesc cu duiumul pe Net. Fiecare il poate utiliza pe cel care i se pare redactat într-un stil cât mai apropiat.

Mă opresc. Fac treabă și pauza de 5 minute s-a încheiat.

Voi continua.

Deci…

cel mai însemnat principiu din această tehnică este divizarea timpului de lucru în intervale de 25 de minute urmate de pauze de 3-5 minute. In 25 de minute faci la treabă de nu-ti vine să crezi și pauza care urmează se desfașoară într-o stare de automultumire.

Regula de fier este că în acest interval nu te întrerupi pentru aproape nimic în lume.
De-aici vine focusarea, concentrarea, rezultatul, mulțumirea. Dacă sarcina de îndeplinit cere mai mult de 4 intervale din acestea, după primele 4-5 urmează o pauză mai mare de 15-30 de minute. Sigur se mai folosesc și ceva liste etc dar și numai atât dacă utilizăm tot se vor schimba starea noastră psihică și eficiența noastră.

pe curând.

6 gânduri despre “Ornicul, pătlăgica și fericirea (despre gospodărirea timpului)

 1. spor-t la treabă.
  cât despre păcătuirea cu pierderea timpului… este puțin spus că e păcăturire…
  este păcat capital…
  nu se spune că … *ne omorâm și noi timpul pe-aici*.
  cu alte cuvinte, criminali și tot nu intrăm în pușcărie.
  personal, am fost tot timpul genul de om care a făcut totul pentru că trebuie dus la capăt, pentru că alții au nevoie, pentru că nu e frumos să lași pe mâine… de la o vreme, mai fac și ce-mi place, pentru sufletul meu. și nu mai cred că … îmi omor timpul, dacă mă bucur să mai petrec vremea și cu ce-mi place, nu numai cu ce trebuie…
  probabil că mi-a venit mintea la cap! 🙂

  Apreciază

 2. Uite ca m-ai facut curioasa si o sa caut, sa vad despre ce e vorba. Eu am o mare problema cu programarea timpului meu, dar de catre altii. Adica nu-mi pot vede eu de timpul meu, pentru ca altii mi-l programeaza. Poate ca ar trebui sa mai spun si NU, dar cateodata nu prea pot..

  Apreciază

 3. Eu cred ca daca timpul e divizat in 4 anotimpuri ,din care unul e destinat odihnei naturii….putem sa-i dam urmare si noi,in felul nostru.Sant pensionara,am alergat trei anotimpuri prin gradina,casa,treburi,probleme,conserve…Acum in toamna verii mele[???]mai incetinesc ,mai trag pe margine,mai dorm, pentru ca norma mi-o impun eu.Eu sant seful!! eu comand ,eu execut!!Si nu pied timpul :il crut….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s