Din cauza lui nea Dumitru sau Prigonirea sau Ce merită familia ta


Din cauza lui nea Dumitru , în dimineața aceasta, mi-e inima plină.

Mi-e inima plină de câte ori descopăr OAMENI printre oameni. Atunci îmi spun că nu mor caii când vor câinii și că poporul din care fac parte va supraviețui așa cum l-a menit creatorul și nu va deveni așa cum îl vrea conductorul.(Nu, nu l-am mâncat pe ă).

Cine-i nea Dumitru și ce-a făcut el pentru inima mea? Păi vinde de mai mulți ani lapte adevărat în piață. A îmbătrânit mult nea Dumitru. Mai încurcă socotelile, se ține greu aproape stârnește milă și te face să te întrebi cine și de ce îl chinuie punându-l să stea în picioare atâta timp. Până la urmă îți dai seama că asta este viața lui. El a pornit afacerea. Au o mică fermă de familie. Are multă concurență în precupețele care vând lapte în pet-uri de fanta dar îl dau un pic mai ieftin. Are concurență în dozatorul din piață cu văcuțe Holstein în poze îmbietoare.

Dar nea Dumitru VINDE LAPTE ADEVĂRAT.

Nu m-am angrenat niciodată în polemici politice, în campanii umanitare, în dezbateri pro și contra dar astăzi, din toată inima pledez pentru NEA DUMITRU.
Din șase litri de lapte am scos o strachină plină de smântână. Din ea o parte am făcut-o unt. Mi-a iesit aproape un pachet. Voi mai avea o cantitate semnificativa de branza dulce de vaci și zer cât încape.

Iată

Laptele de la dozator este smântânit așa că nu am reușit să scot nici măcar smântână decât foarte puțină.

Piața Sudului din sectorul 4 București. Din ce considerente nu prea sunt încurajați producătorii veritabili nu-mi pierd timpul să discut. Nea Dumitru este mutat de colo-colo până la disperare dar mă-nchin și mulțumesc cerului, primarului, șefului pieții dar mai ales lui că chiar dacă după scotoceli anevoioase îl mai găsesc totuși la datorie.

Dacă nu vă este imposibil cumpărați lapte de la nea Dumitru.

Pentru cine n-a făcut niciodată

Am luat 6 litri de lapte și l-am pus nefiert la prins în vase de lut (poate fi pus în orice, o cratiță de exemplu). Este bine să fie pus în vase cu deschidere mare, se ridică mai multă smântână.

Acum că este mai rece se poate să se prindă în două zile.

Când s-a închegat, adică este cam de consistența iaurtului din comerț se culege smântâna cu o lingură și se adună într-un vas. S-a terminat de cules smântâna când se vede că s-a schimbat culoare laptelui, este prin comparație un pic mai albăstrui, stratul de smântână este mai gălbui. Apoi laptele închegat rămas se poate pune un pic pe foc pînă se coaguleaza brânza. Se strecoară fie printr-un săculeț de tifon fie prin ce strecurici des avem la îndemână.

Pentru unt se bate smântâna cu telul ca pentru frișcă până se taie ca maioneaza. Dacă aveți un tel atașabil la un mixer cum am eu treaba este mai ușoară. Nu descurajați, durează un pic.

După ce s-a tăiat dați puțin la congelator să se întărească untul puțin să-l puteți strânge mai ușor într-un boț.

Nu merită familia ta să aibă pe masă unt, smântână, brânză, zer adevărate?

6 gânduri despre “Din cauza lui nea Dumitru sau Prigonirea sau Ce merită familia ta

 1. Si eu luam lapte de vaca de la un nenea, mi-l aducea chiar acasa, la usa, insa nu m-a lasat inima sa-l folosesc nefiert. Iar dupa ce-l fierbeam nu prea mai ramanea de smatana, nu se mai strange smantana ca la cel nefiert. Apoi dupa o vreme parca nu mai era la fel, ori ii era vaca a fata ori nu stiu, dar nu mi-a mai placut si nu am mai luat. Greu gasesti oameni seriosi. Mi-am zis cand m-oi muta la casa imi iau capra 🙂

  Apreciază

 2. Cei cu autorizatie sunt paraverificati. Folosesc laptele crud si nu au fost probleme. Nea Dumitru are eticheta pe sticlele proprii cu nr. autorizatiei, adresa etc. Ah, cu ce pofta a mâncat piciul meu dimineață pâine cu unt și cu gem făcute de mine. Recunosc, pâinea era cumpărată.

  Merită să cauți pe altcineva care îți poate furniza lapte și să încerci să faci și tu produse de casă.

  Apreciază

  1. Te salut Dani!

   Copiii mei au o formula pentru așa o bunăciune, ei spun PUG.

   Pâine cu unt și cu gem. La vreme de restriște, când te-a călcat cineva pe picior în tramvai, când te-a certat șeful, când ai fost tăiat de la primă…adică nu chiar toată ziua bunăziua pentru că îngrașă, dacă îi tragi un PUG viața pare mai frumoasă!

   Dar pe cât e de bun pe-atât e de rău, să nu uităm.

   Apreciază

 3. Faină povestea…
  Și la ce folosești zerul?

  Mi-a plăcut mult și poza.
  (În unele părți, la strachină – cuvânt care mie-mi place mult – se zice castron de lut. Dar de ce or fi dispărut farfuriile de lut? Nici pe la târguri meșteșugărești nu am prea mai văzut.)

  Apreciază

  1. Bine-ai venit Kethi.

   Of, Doamne! Cererea și oferta! Păi dacă la sat, de moși au început să împartă castroane de plastic cu flori țipătoare …”Evoluează.” lumea.
   Cât despre zer dacă dai căutare pe net ai de unde alege utilizări după voia inimii.
   Eu îl beau pur și simplu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s