Sântă Mărie Mare


Marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului.

Se spune că această sărbătoare reprezintă pragul dintre vară și toamnă.

În unele așezări, după hramul bisericii din sat, oamenii primesc în vizită hrămari, adică musafiri din alte părți la care vor fi și ei invitați cu ocazia altei sărbători.

La bunicii mei în sat era hram de sf. Petru. Se organiza stransura. Se mânca înghețată la cornet, întotdeauna prea mic, pe care o căpătai dacă reușeai să te întinzi până la comerciantul cocoțat în căruță și dacă aveai 50 de bani. Puteai să cumperi tutuieci și rățuște de ghips cu pene colorate țipător. Se bea sirop cu sifon la pahar, bragă, suc, bere. Caii erau frumos împodobiți iar căruțele aveau fân în ladă și lăicere de lînă țesute în culori vii pe capră, să le fie moale călătorilor la drum.

Cuptoarele erau la mare preț: se cocea la greu, în tingirile rotunde lăfăindu-se colaci, pâine și poale în brâu iar în oale pântecoase de lut forfoteau în buza cuptorului găluști=sarmale. Cocoșii și găinile mai răsărite erau în pericol din cauza borșului cu tocmagi.

În mijlocul satului se încingea hora. Se legau prietenii, se iscau certuri cu gardul, se înfiripau iubiri.

Venea seara și oamenii se întorceau la truda lor cu gândul la hramul de anul viitor când sigur vor avea mai mulți hrămari decât megieșul.

Cu gândul la cât de frumos încearcă oamenii să trăiască de sărbători astăzi am făcut tocmagi pentru supa de găină și o prăjitură cu prune din grădină și ouțe din cuibar.

Să fiți voioși si sănătoși că de serbat serbăm de sfîntă Mărie mică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s