Bulgari de soare


Astazi am cules bulgari de soare.

Nu se mai putea. Incepuse sa se lepede de comoara devenita povara.
Domnul Bereczki, gutuiul meu vezi bine, cu crengile foarte incovoiate, slabit de inrautatirea vremii, de seceta prelungita care si acum face ca pamantul sa fie tare crapat, cu un inceput de atac de omida, mi-a dat semn, trimitand fructe la sol ca e cazul sa-l despovarez.
Mi-am luat inima-n dinti, omu’ mi-e indisponibil, asa ca, burnita, neburnita, ceata neceata, doar cu asistenta catelului Uini sau Winnie, am purces… la cules.
Domnul Bereczki are pe putin 6 ani asa ca anul acesta si-a dat adevarata masura si nu-I deloc usor ce am de facut.
Reusesc pana la urma sa gasesc o pozitie stabila pentru scara, si, urc cu fata spre cerul noros de unde imi mai pica pe fata cate un strop, cautand printre frunze bulgarii de soare. E suficient sa rasucesti usor si palma abia poate tine fructul greu, parfumat, acoperit pe ici–colo de puf. Dupa ce culeg rodul de pe o craca, simt cum salta vesela indreptandu-se spre cer. Bineinteles ca o ploaie fina se revarsa spre fata mea. Strang din ochi, zambesc si cobor. Trebuie sa duc panerul si sa-l golesc.

Scara mica nu este suficienta. Fac pauze sa ma adun. In ograda este liniste. Se aude doar clipocitul gastelor in vana cu apa. Cauta rabdatoare prada care nu mai vine. Ei…la balta ar fi fost altceva. Se mai aude un rontait discret intr-un cotlon. Azi caninele mele au capatat ciolan.

Sa vedem cate drumuri din acestea voi face.

…………………..

Am revenit si multumesc adanc Celui de sus. Nu m-am calicit, cum zicea mamuca mea cu lacrimi in ochi cand eu ma cocotam in marul mare si batran. „Da-te jos de-acolo copchila c-ai sa te calicesti si-mi suceste tatane’tu gatu’!”

Am folosit pana la urma si scara mare dubla cu care am salvat matza din cires. Sunt tare bucuroasa ca am cules toate fructele cu mana. Oricum pentru la anu imi trebuie harzob.
…………………..
Voi scrie cate ceva despre acest soi de gutui si despre ce se poate face cu gutuile. Dupa ce ma documentez un pic, si pentru mine si pentru voi. Poate gasesc si lucruri pe care nu le stiti.

Caracteristicile fructului: marime mare (300 – 500 g), forma de para alungita. Coaja unsuroasa, aurie. Pulpa alb-galbuie, consistenta, putin zemoasa, foarte parfumata, gust dulce. Cavitatea seminala este mare.
Caracteristicile pomului: vigoare mare. Coroana globulos turtita.
Maturitatea de consum: se recolteaza incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie. Se poate consuma pana in ianuarie.

Un gând despre “Bulgari de soare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s